joi, 23 aprilie 2009

TIMPUL TRECE, OBICEIURILE SE PIERD!

Obiceiuri de Sf Gheorghe:Ca semn de sărbătoare, la porţile caselor se pun brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpi.
La grajduri, ca să nu vină vrăjitoarele şi prin farmece să ia mana casei şi laptele vitelor se pun crenguţe de leuştean.
Din jar se face un foc prin fumul şi flăcările acestuia trebuind să treacă toţi ai casei pentru a fi feriţi de boli şi junghiuri. Vitele şi casele se afumă şi ele cu tămâie pentru alungarea relelor.
Se spune că de Sfântul Gheorghe ard comorile din pământ, acestea pot fi văzute iar cei ce le caută nu trebuie să scoată nici măcar o vorbă pentru a le prinde şi ca nu cumva duhul comorii să le ia glasul.
În vas cu apă de la izvor neîncepută fetele îşi pot vedea ursitul aşezându-se goale între lumânări aprinse în formă de cruce.
Cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi va fi adormit tot anul.
Pentru a avea noroc tot anul trebuie să te duci pe malul apei şi culcat pe burtă să vezi musai un peşte .
Cei care suferă de friguri trebuie să fie stropiţi astăzi cu aghiasmă.
Pentru a fi albe şi netede la faţă, fetele şi femeile trebuie să se spele cu rouă pe faţă.
Cine aleargă în zorii zilei, adică face joging cum se spune astăzi înainte de a răsării soarele, va fi sprinten şi sănătos tot anul.
În această zi nu se dă din casă nimic pentru a nu avea pierderi peste an.
Gunoiul se pune la rădăcina pomilor pentru a fi anul bogat.
În ziua de Sfântul Gheorghe se altoiesc pomii rezultatul fiind sigur.
Sfântul Gheorghe este protectorul ciobanilor şi i se acordă atenţie sporită cu ritualuri speciale. În ajunul sărbătorii, noaptea, uşile şi ferestrele de la grajduri şi stâne se ung cu usturoi, vitele se afumă cu tămâie iar în faţa uşii se pune peste noapte o greblă sau grapă cu colţii în sus pentru na alunga strigoaicele.
Înainte, la oraşe, de Sfântul Gheorghe se reânoiau contractele de chirie şi contractele de arendă.
Tot astăzi, de Sfântul Gheorghe se obişnuia ca orăşenii să se cântărească pentru a fi sănătoşi tot anul. Următoarea cântărire se făcea de Sfântul Dumitru.

LA MULTI ANI TUTUROR CARE ISI SERBEAZA ZIUA ONOMASTICA ASTAZI!

Un comentariu: